Natuurlijke scheefheden
Zoals niemand van ons helemaal symmetrisch is, zo zijn ook paarden dat niet. En ook al hoeven ze niet te schrijven, toch hebben ook zij een voorkeurskant om hun voorbenen te gebruiken.
Bij paarden kunnen we zelfs 9 verschillende scheefheden bespreken. Als het paard gewoon op de wei vertoeft, heeft het geen last van die scheefheden, maar als we met ons paard willen rijden, is het voor de gezondheid van ons paard van groot belang dat we aan die scheefheden gaan werken !
De natuurlijke zijdelingse welving van de wervelkolom. Een paard is links of rechts gebogen, enkelingen hebben een S-curve
Een paard heeft van nature 3/5 van z'n gewicht op de voorhand en maar 2/5 van z'n gewicht op de achterhand, wat nadelig is als wij met ons gewicht ook nog eens op de voorhand gaan zitten.
Hierdoor kunnen haken op de tanden ontstaan welke wondjes kunnen veroorzaken. Jaarlijkse tandartscontrole is daarom van groot belang.
De natuurlijke zijdelingse welving van de wervelkolom. Een paard is links of rechts gebogen, enkelingen hebben een S-curve
Rechtrichten
De scheefheden van het paard zijn een spiertechnisch probleem welke we gaan oplossen door middel van spiertraining. Deze spiertraining heet Rechtrichten en is geen doel op zich! Deze logisch opeenvolgende dressuuroefeningen zijn immers al van tijdens de Oudheid ontwikkeld om het paard te helpen en te verbeteren en het is niet zo dat paarden geboren worden 'om aan dressuur te doen'.
Het is een basistraining dat ieder paard zou moeten krijgen : je paard is dan symmetrisch, soepel, sterk en in staat om ons als ruiter met correct ruggebruik te kunnen dragen. Dit is een mooie basis en voorbereiding om je daarna in eender welke tak van de ruitersport verder te gaan specialiseren.