top of page
IMG_2205.jpeg
Kopie van Kopie van Zonder titel (1).png

Aanbod:

gymnastiserend grondwerk

bewegingscorrectie

rijden

rechtrichtend longeren

zitles (kan ook met Franklin Balls)

werk aan de hand

lange teugel

connectietraining

core stability training

 

Missie:

 

Mijn missie is om te kijken wat jullie als combinatie op dat moment nodig hebben om zowel paard als ruiter/ trainer de juiste tools mee te geven om nog fijner te kunnen samenwerken. Wees niet bang om eens wat nieuws te proberen, vaak is het een verbreding van wat je al wist of eens echt ‘out of the box’ denken als je wat vastgeroest geraakt bent.

Evenwicht is de rode draad doorheen het leuk kunnen samenzijn, samenwerken en hogerop kunnen geraken met paarden. Een paard dat z’n fysieke evenwicht niet kan controleren, zal stress ervaren op het moment dat een goed evenwicht er toe doet. Denk maar aan stilstaan bij de smid, op transport, in het werk,… Hij zal op termijn gaan compenseren in z’n lichaam met ongemakken en kreupelheid door overbelasting als mogelijk gevolg. Daarnaast is er ook het evenwicht in jullie onderlinge relatie, mentale evenwicht, evenwicht in de training, in de doelen die je stelt, …

Door informatie stap voor stap, op een voor het paard begrijpbare manier aan te brengen, zal je snel credits in zijn vertrouwen winnen en zal hij enthousiast worden om in dialoog met je te gaan samenwerken. Je zal vrij snel ervaren dat je paard zowel fysiek als mentaal sterker wordt en open bloeit. Fysieke en mentale balans gaan immers hand in hand.

Het is ongelofelijk en mooi om te zien hoe zelfs introverte, flegmatieke, twintigplussers op hun leeftijd nog ontdooien en zichzelf ontpoppen tot vrolijke, werkwillige grapjassen. Jonge paarden zie je met vertrouwen leren en ontwikkelen en wat gereserveerde sportpaarden kunnen zich ontpoppen tot echte performers.  Mooi ook om getraumatiseerde paarden rust te zien vinden…

Een les is voor mij geslaagd als zowel paard als ruiter/trainer hebben kunnen bijleren zonder stress en met een voldaan gevoel de les afronden.

Wie kan bij mij terecht? Iedereen! Of je nu helemaal van het begin start of hogere oefeningen wil aanleren of finetunen, onder zadel of vanop de grond… iedereen welkom!

 

Laura en Lucky tijdens de eerste stappen in het zoeken naar horizontaal evenwicht. Lees hier hoe ze de eerste  lessen hebben ervaren.

Lesvisie:

 

Iedereen die een les boekt, kan meestal al rijden, met paarden werken. Ik vind het dan ook fijn om te vertrekken van de gegevens die er al zijn. Ik kijk even mee hoe je tot hiertoe getraind hebt en bespreek wat je ondervindt en waar je graag wil aan werken. Daarop ga ik aanvullen…

Iedereen is uniek, heeft z’n eigen mogelijkheden en beperkingen. Dit geldt zowel voor paard als ruiter, voor jullie als combinatie. Buiten de wetten van de natuur waar we ons aan moeten houden, bestaat dan ook niet zoiets als DE methode. Er leiden altijd meerdere wegen naar Rome… Daarom heb ik mijn naam ook nooit willen verbinden aan 1 naam of 1 methode. Ik hou nogal van ‘creatief’ trainen’ :-)

Er bestaat ook niet zoiets als het ‘perfecte’ plaatje. Als je paard of jezelf niet het uitverkoren ‘perfecte lichaam’ bezit, zoals je in de boeken en op social media dagelijks voorgeschoteld krijgt, is het ook onbegonnen en oneerlijk werk om die plaatjes als doel voor ogen te hebben. Door mijn eigen ervaring en traject na een zwaar ongeluk, weet ik hoe het is om te functioneren met een lichaam dat niet altijd doet wat je wil. Na jaren te vechten tegen mezelf om wat niet meer ging, heb ik het leren ombuigen naar een sport om rond je beperkingen heen te werken en zo toch het hoogst mogelijk haalbare er uit te halen, zonder iets te forceren. Onvoorstelbaar wat er dan soms toch nog mogelijk is en uit de bus kan komen! :-D Dit geldt voor de ruiter, maar ook voor het paard. Het gaat altijd om de grote puzzel die we in elkaar moeten leggen als geheel. Ik ga graag samen met jou op zoek naar de ontbrekende puzzelstukken om ze terug netjes in de puzzel te passen. :-)

De weg, het doel en de middelen:

 

Doorheen de recente geschiedenis is Dressuur vaak een doel op zich geworden. Een paard wordt gekocht ‘om dressuur mee te doen’. Dat is spijtig want door de vergeten kennis van de Rijkunst en de bedoeling van dressuuroefeningen als weg naar iets volgends, komen we nu vaak in conflict met onze paarden. Er ontstaat miscommunicatie, er worden stappen overgeslagen en er komt teveel druk. Dit zorgt voor frustratie bij zowel paard als ruiter.

We kunnen niet rond de wetten van de natuur! Als we inzicht krijgen in het paard z'n psychologie als prooi, vlucht en kuddedier en de werking van z’n anatomie en bewegingspatroon, kunnen we ons paard pas een training op maat aanbieden. Je geraakt vaak met kleinere stappen veel sneller vooruit en frustratie zal plaats maken voor plezier.

Daarnaast is het ook belangrijk om onszelf eens onder de loep te nemen. Wij werken namelijk als roofdier met een prooidier samen. Om dat tot een goed einde te brengen, moeten we ons goed bewust worden van de signalen die we aan ons paard geven. Veel probleempjes met ons paard zijn immers te wijten aan soms zelfs maar kleine, tegenstrijdige signalen, een kleine miscommunicatie die met minimale aanpassingen al te verhelpen is.

 

 

Voor welke takken van de ruitersport kan ik deze training gebruiken?

 

Een goed horizontaal evenwicht en een correct bewegingspatroon zijn basisvoorwaarden om met je paard verder te gaan. Dat wil zeggen dat je paard je op een gezonde manier kan dragen, zonder zich te overbelasten. Van daaruit kunnen jullie je gaan specialiseren in de door jullie gekozen tak van de ruitersport. Ikzelf heb gekozen om me samen met Hispano verder te ontwikkelen in de hogere oefeningen van de Klassieke Rijkunst, maar ik heb lesklanten in uiteenlopende takken van de ruitersport: dressuur, springen, gangenwedstrijden, endurance, western, voltige, kozakkenvoltige, recreatief rijden, mennen, wandelen, natural horsemanship. Maar ook paarden die uiteenlopende blessures hebben gehad, kunnen via deze (aangepaste) training revalideren. De lessen zijn dus geschikt voor echt elk type paard! Het is een kwestie van de training aan te passen aan ieders individuele noden.

 

Silke en Sano tijdens het werken aan het horizontale evenwicht en correcte ruggebruik

Silke en Sano tijdens de kozakkenvoltige

bottom of page