top of page
5673D389-BBCF-45E9-9B62-6C05512F78F6.jpeg

Tijdens mijn bijberoepcarrière als Showruiter kwam ik op het punt dat het tijd was voor een opvolger voor mijn wereldpaard Stargado. De hengst die toen op mijn pad kwam, Hispano LXVI, veranderde mijn paardenleven voorgoed ! Alles wat voorheen vanzelfsprekend was, was voor hem zo onmogelijk, dat het zelfs tot levensgevaarlijke situaties leidde. In mijn zoektocht naar een oplossing  (want hem opgeven was voor mij geen optie), kwam ik in 2011 Claudia Wolters tegen.

 

Via haar leerde ik de wondere wereld van de Klassieke Rijkunst en het Rechtrichten kennen, waarbij naast het fysieke aspect ook heel veel aandacht aan de psyche van het paard wordt besteed. Er volgde een lange weg van studeren, ‘trial & error’, de grote puzzel van verschillende factoren proberen samen te leggen Een zoektocht die gepaard ging met hoge pieken maar soms ook met heel diepe dalen… Het bewaren van mijn enthousiasme heeft ons daarin steeds gered om toch niet op te geven! En de beloning is al super mooi geweest ! 

Stargado - PRE hengst

 

Naast de Klassieke leer heb ik me ook verdiept in het werken met hengsten. Daarvoor ben ik in opleiding geweest bij een leerling van Hempfling, waar ik geleerd heb dat het werken met paarden begint bij het werken aan jezelf. Kunnen 'aarden' en 'gronden', je bewust zijn van je eigen lichaam en ademhaling is van het grootste belang als we met paarden, dieren die ons spiegelen, willen werken.

 

Enthusiastic Horse Gymnastics vond ik dan ook een gepaste naam voor wat ik graag zou uitdragen :

een correcte, leuke en positieve paardentraining welke een sterk en soepel,  trots en vrolijke paard  als resultaat geeft ! 

 

Ik hoop dan ook om mensen met ons verhaal te inspireren om niet op te geven en te blijven zoeken. 

Later ben ik me verder gaan verdiepen door clinics te volgen bij oa volgende instructeurs: 

Rafael Soto: Als voormalig technisch directeur en ruiter van de Koninklijke Andalusische Rijschool van Jerez en voormalig Olympische ruiter en bondscoach, ademt hij de rijkunst in en uit en veegt hij de mythe van tafel dat de moderne dressuur een andere variant zou zijn dan de klassieke dressuur. 

Angel Cid Camas, collega ruiter van Rafael in de Koninklijke Rijschool van Jerez, is een krak in de schoolsprongen. Die sprongen zitten in de genen van Hispano ingebakken en het is heel waardevol geweest om begeleid te worden door iemand die Hispano z'n ras en achtergrond volledig kent.

Bent Branderup is als het ware een wandelende encyclopedie. Als historicus kent hij alle ins en outs van de Rijkunst en hij kan je tot in de kleinste details meenemen in het verhaal.

Belinda Bolsenbroek bewijst met haar kennis en kunde, die ze op een zeer aangename manier kan overbrengen, dat vrouwen ook prima thuishoren in de eerder 'Klassieke mannenwereld' 

 

 

Hispano in de sneeuw
bottom of page