top of page
Oud papier

Klassieke Rijkunst

De dag van vandaag wordt de Klassieke Rijkunst door sommigen als een 'hype' beschouwd, maar niets is minder waar!

En wat met het verschil moderne dressuur versus klassieke dressuur?

Daar zou geen verschil tussen mogen zijn...

'There is only 1 dressage...

and that's the one that is good for the horse...'

-Rafael Soto Adrade-

 

De Klassieke Rijkunst is de meest oorspronkelijke manier van paarden opleiden en bovendien is het Europees Erfgoed, waarbij harmonie en eenheid tussen paard en ruiter steeds de rode draad gevormd hebben en dat door alle eeuwen heen ! 

 

Centaur

 

De eerste geschriften hierover dateren van 400 voor Christus ! (Toen werd het warme water dus al uitgevonden ;-) ) Zelfs in die tijd werd er al over zowel het fysieke als psychische aspect van paardentraining gesproken. 

Het Centaurgevoel was het ultieme doel om te bereiken en was letterlijk van levensbelang om een oorlog te kunnen overleven. Dat redde je namelijk niet met een paard dat niet gehoorzaam, krachtig en wendbaar was. Deze doelgerichte Rijkunst bestond van in de Oudheid, tijdens de Middeleeuwen en tot en met de Renaissance.

 

imago0000839109s.jpg
35775081_10155740897793182_3061599782628

Vanaf het Barokke tijdperk worden paarden niet meer tot strijdros opgeleid, maar wordt de Rijkunst bevrijd van z'n doel en verheven tot kunstvorm ! Mooie, elegante paarden worden in de hofrijscholen tot in de perfectie geschoold om in de grootste verzameling de moeilijkste oefeningen te kunnen uitvoeren.

 

 

 

Is dat niet iets waar we allemaal terug naartoe willen ? Naar dat Centaurgevoel ?

Het gevoel van eenheid met je paard om samen alles aan te kunnen zoals tijdens de Doelgerichte Rijkunst ?

Naar het gevoel van samen dansen met je paard zoals de vorsten tijdens de hoogdagen van de Rijkunst tijdens de Barokke periode deden ? 

 

Wel, dat is ons doel!

 

En dat kan, als we de expertise van de Oude Grootmeesters herstuderen en ons eigen maken. Als we onze paarden terug opleiden volgens de Klassieke leer : een ‘oer’degelijke, logisch opeenvolgende, systematische trainingsmethode waarbij de ene stap het paard al voorbereidt op de volgende stap.

 

Met de komst van het buskruit tijdens de Franse Revolutie, begint het verdwijnen van de Rijkunst. Snelheid wordt belangrijker dan kracht, kwaliteit maakt plaats voor kwantiteit. De Rijkunst wordt minder en minder doorgegeven van generatie op generatie... Later hebben wij mensen het paard ook niet meer nodig voor het dagelijks leven, waardoor we nu vervreemd zijn geraakt van de Rijkunst, wat verklaart waarom wij tegenwoordig al wel eens problemen met onze paarden ondervinden...

 

Enkele voorbeelden

doorheen de geschiedenis:

bottom of page